Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαρίνα Κλωνάρη , και διαγωνισμός
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βρήκα το χρόνο να μπορέσω να διαβάσω αρκετά από τα βιβλία που με περίμεναν υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης μου. Ένα από αυτά τα βιβλία, ήταν και η Εξόριστη Θεά από τη Μαρίνα Κλωνάρη, μια υπέροχη περιπέτεια φαντασίας, που με ταξίδεψε και με συνεπήρε!
Έχω τη χαρά να έχω γνωρίσει τη Μαρίνα από κοντά, και εκτός του ότι είναι ένας κεφάτος και δημιουργικός άνθρωπος, έχουμε αρκετά κοινά στα λογοτεχνικά μας γούστα! Και νομίζω, όλοι ξέρουμε πόσο ωραίο είναι το συναίσθημα του να συναντάς έναν άνθρωπο με τον οποίον αγαπάτε πολλά κοινά βιβλία! Σήμερα λοιπόν, θα γνωρίσετε και εσείς τη Μαρίνα Κλωνάρη, καθώς και θα μάθετε περισσότερα πράγματα για το βιβλίο της, και φυσικά, για τα μελλοντικά της σχέδια! Και φυσικά, στο τέλος της συνέντευξης υπάρχει μια έκπληξη για έναν τυχερό αναγνώστη!
Η συγγραφέας του βιβλίου ''Εξόριστη Θεά'', Μαρίνα Κλωνάρη |
1. Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη συγγραφή;
Όταν ήμουν ακόμη έφηβη μου άρεσε να γράφω μικρές ιστορίες. Υποθέτω ήταν μια ανάγκη έμφυτη και αποτελούσε για εμένα μια ιδιαίτερα ευχάριστη απασχόληση. Κάποια χρόνια αργότερα, ξεκίνησα να γράφω την πρώτη «μεγάλη» ιστορία που άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μου. Ήταν το κείμενο που αποτέλεσε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Οι Συνωμότες του Μπλόσεργκ» το οποίο εκδόθηκε το 2006 από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί
και με δικό μου ψευδώνυμο Μαρίνα Κλερή.
2. Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τη λογοτεχνία του φανταστικού;
Το να δημιουργώ εξολοκλήρου δικούς μου κόσμους είναι η πρόκληση που καθιστά όλη τη διαδικασία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να γράψω μια ιστορία που να διαδραματίζεται σε υπαρκτό χώρο – χρόνο. Θα ένιωθα περιορισμένη και απλά δεν θα μπορούσα να αποδώσω.
3. Μίλησε μας για την Εξόριστη Θεά. Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;
Μου αρέσει να διαβάζω οτιδήποτε έχει να κάνει με μυθολογία, θρησκείες και έθιμα, αρχαιολογία και γενικότερα οτιδήποτε αναφέρεται σε αρχαίους πολιτισμούς. Υπήρξε μια περίοδος της ζωής μου που αναζητούσα μανιωδώς βιβλιογραφία σχετικά με τα παραπάνω θέματα και μελετούσα πολλά και διάφορα συγγράμματα που έπεφταν στα χέρια μου. Κάποια στιγμή άρχισα να διαπιστώνω κοινά σημεία και ομοιότητες μεταξύ μυθολογιών διαφορετικών λαών.
Η βασική ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η εξής: Πώς αλλάζει στην αντίληψη των πιστών της μια θεότητα ανάλογα με το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία ζουν εκείνοι. Ποιες ιδιότητες της αποδίδουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους. Από εκεί και πέρα η υπόθεση είναι κατά βάση μια περιπέτεια, η αναζήτηση μιας Θεάς από πόλη σε πόλη στον επάνω, αλλά και στον κάτω κόσμο. Ο πρίγκιπας Αρές πρέπει να βρει την ημίθεη Αννάνυα που έχει φύγει πριν από πεντακόσια χρόνια και να τη φέρει πίσω στην πόλη του προκειμένου να πάρει το θρόνο από τον αδερφό του.
4. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να βρει κάποιος μια Θεά στην οποία δεν πιστεύει;
Εδώ έρχεται να κολλήσει η συνέχεια του λογισμού μου. Γεννούνται ερωτήματα όπως: Με ποιο τρόπο επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων η πίστη τους σε μία θεότητα , ή ακόμα και ο φόβος που τρέφουν για αυτήν; Ή μήπως τελικά είμαστε εμείς εκείνοι που δίνουμε ακριβώς
με την πίστη μας τη δύναμη και το λόγο ύπαρξης σε μια θεότητα;
Στο κείμενο η μοίρα του πρωταγωνιστή δένεται με την τύχη της Θεάς και αποφασίζει να πιστέψει στην ύπαρξή της προκειμένου να την βρει. Την αναγνωρίζει στην ιστορία κάθε πόλης στην οποία ταξιδεύει, σε κάθε διαφορετική εκδοχή με την οποία τη συναντάει.
5. Γιατί πιστεύεις ότι κάποιος θα έπρεπε να διαβάσει το βιβλίο σου;
Είναι μια ιστορία που ο αναγνώστης καταρχάς θα βρει συναρπαστική λόγω της περιπέτειας στην υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα απευθύνεται και σε όσους αναζητούν αναγνώσματα που προσφέρουν τροφή για σκέψη λόγω των ερωτημάτων που θέτει σε ένα δεύτερο επίπεδο. Έννοιες όπως η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και η μεταβαλλόμενη ισορροπία στην ισχύ ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο στοιχείο, καθώς και η επίδραση διαφόρων γεγονότων που συμβαίνουν σε μια σειρά, όλα αυτά τα ζητήματα αναλύονται και
περιπλέκονται διαμορφώνοντας τη δομή της ιστορίας. Επιπλέον, η χρήση στοιχείων ελληνικής μυθολογίας και κυρίως μυθολογίας της περιοχής της Μεσοποταμίας, είναι κάτι αρκετά πρωτότυπο και ιδιαίτερο που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο να διαφέρει από τα περισσότερα βιβλία της κατηγορίας fantasy που καταφεύγουν συνήθως στη χρήση στοιχείων μυθολογίας βόρειων λαών.
6. Περιέγραψε μας με τρία επίθετα τον πρωταγωνιστή σου, Αρές.
Αποφασιστικός, αλαζονικός και ερωτεύσιμος. Τουλάχιστον, όσον αφορά στο τρίτο επίθετο αυτή ήταν η αρχική μου πρόθεση, δεν ξέρω αν το κατάφερα.
7. Πώς νιώθεις που το βιβλίο σου έχει τόσο μεγάλη αποδοχή; Το πίστευες από την αρχή;
Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμένα και ικανοποίηση κάθε φορά που ακούω καλά σχόλια ή διαβάζω κάποια καλή κριτική για το βιβλίο μου. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για όσους με έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα, για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ταξίδι του Αρές
και της Αννάνυας. Το αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε μεταξύ της έκδοσης του πρώτου (2006) και του δεύτερου (2018) βιβλίου μου έφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι εκδοτικοί οίκοι και στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας γενικότερα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα τι να περιμένω. Περισσότερο από όλα με ευχαριστεί κάθε φορά που ακούω ότι το βιβλίο μου κερδίζει την αγάπη αναγνωστών που δεν είναι fan του συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας.
8. Θα ήθελες να μας πεις τι ετοιμάζεις για τη συνέχεια; Οι φαν ήδη περιμένουν το επόμενο βιβλίο!
Έχω ολοκληρώσει ήδη μια διλογία και τώρα ετοιμάζω και ένα prequel σχετικά με αυτή. Δεν έχει σχέση με τον κόσμο της Εξόριστης Θεάς, είναι μια άλλη, διαφορετική ιστορία. Εκτυλίσσεται επίσης σε ένα κόσμο εξολοκλήρου φανταστικό, αγγίζει τα όρια του δυστοπικού και είναι και αυτή μια περιπέτεια αναζήτησης. Σε αυτό το κείμενο πειραματίστηκα θέλοντας να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου περισσότερο, προσθέτοντας και κάποιες τρομακτικές σκηνές. Δεν χρησιμοποιώ κάποια συγκεκριμένη μυθολογία αυτή τη φορά, αλλά συμβολισμούς που παραπέμπουν στην καταστροφική μανία του ανθρώπου. Επιπλέον, έχω ιδέες για να γράψω και μια δεύτερη ιστορία με τον Αρές και την Αννάνυα, αλλά δεν την έχω ξεκινήσει ακόμη. Σίγουρα όμως οι χαρακτήρες αυτοί θα επιστρέψουν σε μια νέα περιπέτεια!
9. Ο χώρος της συγγραφής κρύβει ομορφιές, αλλά και εμπόδια. Ποιο είναι το πιο σπουδαίο μάθημα που έχεις πάρει από αυτήν μέχρι στιγμής;
Να μην παίρνω βιαστικές αποφάσεις.
10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι –ό,τι θέλεις εσύ- στους αναγνώστες του readoclock.gr!
Πρώτα από όλα, ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε αυτή τη συνέντευξη. Επίσης, εύχομαι σε όλους πολλά ωραία αναγνώσματα! Να δίνετε την ευκαιρία σε κάθε είδος που κυκλοφορεί στην αγορά βιβλίου, να στηρίζετε τους Έλληνες συγγραφείς και να μεταδίδετε την αγάπη σας για το βιβλίο σε όλους!
---
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Μαρίνα Κλωνάρη για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε. Οι εκπλήξεις δε σταματάνε εδώ, αφού ένας τυχερός νικητής θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα βιβλίο με προσωπική αφιέρωση από τη συγγραφέα! Για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό, και να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις , πατήστε : ΕΔΩ !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου