Χαμένο Προφίλ - Hugues Pagan
Γαλλική επαρχία, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, ένας ιδιαίτερος έρωτας, μυστικά από το παρελθόν και μια ένοπλη επίθεση είναι μερικά από τα βασικά συστατικά του μυθιστορήματος του Hugues Pagan, Χαμένο Προφίλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
Χαμένο προφίλ, Hugues Pagan, εκδόσεις Πόλις |
Ο Hugues Pagan υπογράφει ένα κλασικό νουάρ, με όλα τα κλισέ τα οποία συνεπάγεται αυτό. Ο Σνεντέρρ, ένας περιθωριακός, μοναχικός και μελαγχολικός άντρας, καλείται να αντιμετωπίσει όσα συμβαίνουν σε μια επαρχιακή πόλη. Οι χαρακτήρες έχουν όλοι τις δικές του ιδιαιτερότητες, και είναι κατά βάση σκοτεινοί, διεφθαρμένοι και εγκλωβισμένοι στις συνέπειες των πράξεων τους. Η γλώσσα είναι ρεαλιστική και σε πολλά σημεία ωμή, χωρίς όμως ο συγγραφέας να καταφεύγει σε υπερβολές, ή σεξιστικά υπονοούμενα.
Το Χαμένο Προφίλ, είναι από τα μυθιστορήματα τα οποία είναι ατμοσφαιρικά, και έχουν την ικανότητα να σε μεταφέρουν και να σου δώσουν εικόνες, χωρίς να σε ξενίσουν. Η αλήθεια είναι πως μου άρεσε, όχι μόνο για το ότι ήθελα να μάθω τι έχει συμβεί στην υπόθεση, αλλά κυρίως γιατί μου άρεσε όλο αυτό το παιχνίδι με τους χαρακτήρες. Το χαμένο προφίλ, ακροβατεί ανάμεσα στο νουάρ και το κοινωνικό μυθιστόρημα και κερδίζει στα σημεία. Οι φαν του είδους σίγουρα θα εκτιμήσουν την επιστροφή του Hugues Pagan.*
*
Ο Hugues Pagan ( φιλολογικό ψευδώνυμο ) ( 1947), εργάστηκε ως καθηγητής φιλοσοφίας, δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ και τραπεζικός υπάλληλος. Το 1973, διορίστηκε στη γαλλική αστυνομία, με το βαθμό του επιθεωρητή. Έπειτα από 25 χρόνια θα παραιτείται, και εργάζεται ως σεναριογράφος. Το 1982 εξέδωσε το πρώτο του νουάρ μυθιστόρημα, και ακολούθησαν μερικά ακόμη. Μετά από περίπου 20 χρόνια απουσίας, και πιο συγκεκριμένα το 1017, επιστρέφει με το Χαμένο Προφίλ, το οποίο μεταφράστηκε από τον Γιάννη Καυκιά, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
Στα υπέρ, ο μύθος, οι χαρακτήρες, οι διάλογοι, η αυθεντικά νουάρ ατμόσφαιρα, η εξαιρετική Μετάφραση του Γιάννη Καυκιά και η ισότιμη Επιμέλεια της Χαράς Σκιαδέλλη. Στα κατά, κάποιες παραφωνίες υπερβολής και μία ή δύο αδόκιμες υπερβάσεις αδιεξόδου. Συμπερασματικά, ένα "πρέπει" για τον αναγνώστη-εραστή του πολάρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για το σχόλιο !
Διαγραφή