Οι Τελευταίες Μέρες της Νύχτας - Graham Moore
Ο βραβευμένος με όσκαρ σεναριογράφος Graham Moore ( The imitation game/ το παιχνίδι της μίμησης) , έρχεται να ταράξει τα νερά της λογοτεχνίας με το νέο του βιβλίο με τίτλο Οι τελευταίες μέρες της νύχτας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Μέσα στις περίπου 500 σελίδες του, θα ταξιδέψουμε στην Αμερική του 1888, και σε ιστορίες για... αγρίους! Μια δικαστική διαμάχη, ένας νεαρός δικηγόρος, τρανταχτά ονόματα όπως αυτά των Τέσλα, Έντισον, Γουεστινγκχάουζ, χρήματα, έρευνα, ίντριγκα και πολύ ρεύμα, είναι μερικά από τα στοιχεία αυτού του μυθιστορήματος!
Οι τελευταίες μέρες της νύχτας - Graham Moore , Εκδόσεις Κλειδάριθμος |
Το μυθιστόρημα του Graham Moore, είναι βασισμένο στην αληθινή διαμάχη των Έντισον και Τέσλα. Και ενώ αρκετά από τα στοιχεία έχουν αλλοιωθεί, η βασική ιδέα σχετικά με το ποιος ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα είναι αληθής.
Ο πρωταγωνιστής, Πολ Κράβαθ, ένας συνεσταλμένος αλλά εργατικός νεαρός, θα δοθεί στην υπόθεση αυτήν, με όλο του το είναι, και θα κάνει τα πάντα για να την κερδίσει. Στην πορεία του, θα συναντήσει πολλά εμπόδια, και τα στοιχεία που έχει εναντίον του Έντισον, πολλές φορές τον οδηγούν στο κενό. Ο ίδιος όμως, δεν τα παρατάει ποτέ, και με πείσμα επιμένει.
Τα κεφάλαια είναι γραμμένα με αρκετά κινηματογραφικό τρόπο, ενώ κάθε κεφάλαιο τελειώνει σε κομβικά για την υπόθεση σημεία. Μικρά, γρήγορα και γεμάτα ανατροπές, βοηθούν αρκετά την εξέλιξη. Το μυθιστόρημα είναι πολύ ατμοσφαιρικό, και σε βάζει αμέσως στο κλίμα της εποχής, αφού όλα μεταφέρονται πολύ ζωντανά από τα ρούχα, τα τοπία, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Μια ακόμη λεπτομέρεια, την οποία βρήκα πολύ έξυπνη, είναι πως στην αρχή κάθε κεφαλαίου, υπάρχει ένα γνωμικό διάφορων προσωπικοτήτων που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα, την επιστήμη και την τεχνολογία, όπως Άϊνστάϊν , Κουν, Πόπερ κ.α..
Το μόνο αρνητικό που βρήκα, και που με κούρασε σε αρκετά σημεία, είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος ανέλυε το πώς γινόντουσαν οι εφευρέσεις , ασχολήθηκε δηλαδή με πολλά τεχνικά κομμάτια, που στερούσαν την λογοτεχνικότητα στο κείμενο. Παρόλ'αυτά , είχε πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια, σχετικά με το πώς γινόταν η κατοχύρωση μιας πατέντας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούσαν οι εφευρέτες. Ένα ακόμη βασικό σημείο είναι η διαφορά μεταξύ του εφευρέτη και του επιχειρηματία.
Οι τελευταίες μέρες της νύχτας, είναι γεμάτες μυστήριο, διπλωματία αγωνία, ίντριγκα, juicy λεπτομέρειες της εποχής, αν και σίγουρα θα ήθελα λιγότερες τεχνικές λεπτομέρειες! Κατάφεραν να με μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, και να με κάνουν μέρος μιας ιστορίας της οποίας αγνοούσα το παρελθόν! Ανυπομονώ να το δω και στον κινηματογράφο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου