Ο Υπόγειος Σιδηρόδρομος - Κόλσον Γουάιτχεντ


Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Σήμερα ήρθε η ώρα να σας γράψω τη γνώμη μου για ένα από τα πιο πολυσηζητημένα βιβλία για αυτή τη χρονιά! Για το βιβλίο που όσο το διάβαζα σας είχα...ζαλίσει στο instagram, και εν τέλει δεν είχα και άδικο, αφού είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί! Σίγουρα όμως, όχι στη παραλία, όπως έκανα εγώ!

Πρόκειται φυσικά, για το βιβλίο Υπόγειος Σιδηρόδρομος, από τον Κόλσον Γουάιτχεντ, ένα βιβλίο που ήδη πέρασε στην ιστορία! Έχει λάβει το Βραβέιο Pulitzer, και το US National Book Award, ενώ ήταν υποψήφιο γα το βραβείο Booker, και παρέμεινε νούμερο 1 best seller στην Αμερική για πάρα πολύ καιρό. Τι το ξεχωριστό έχει όμως ο Υπόγειος Σιδηρόδρομος και γιατί αξίζει όλη αυτή τη φασαρία; Πάμε να δούμε!

Υπόγειος Σιδηρόδρομος

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Κόρα, μια Αφροαμερικανή σκλάβα, που εργάζεται σε μια βαμβακοφυτεία στη Τζόρτζια. Σε αυτή τη βαμβακοφυτεία, βλέπουμε όλα τα μαρτύρια που τραβούσαν οι σκλάβοι, το πόσο σκληρά εργάζονταν, αλλά και το τι τους περίμενε εάν προσπαθούσαν να το σκάσουν στα κρυφά. 

Η Κόρα, με τη βοήθεια του Σίζαρ, αποφασίζουν να το σκάσουν, μέσω του Υπόγειου Σιδηροδρόμου, ενός δικτύου υπόγειων σταθμών που μετέφεραν τους σκλάβους σε πολιτείες πιο φιλικές από αυτήν που έμεναν. Φυσικά, το ταξίδι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, και επίσης οι σκλάβοι που το έσκαγαν ήταν επικυρηγμένοι και αναζητούνταν με υψηλή αμοιβή.

Έτσι, υπό το άγρυπνο μάτι του κυνηγού σκλάβων Ρίτζγουει, και υπό τις φυσικές δυσκολίες η Κόρα προσπαθεί να ξεφύγει και να ζήσει κάπου πραγματικά ελεύθερη. Θα τα καταφέρει άραγε;

Αυτή η ιστορία που έπλασε ο Κόσλον Γουάιτχεντ, είναι εν μέρει αλληγορική,αφού στην πραγματικότητα, ο Υπόγειος Σιδηρόδρομος, δεν ήταν ποτέ υπόγειος. Ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν για ένα πολύπλοκο επίγειο δίκτυο με το οποίο οι σκλάβοι προσπαθούσαν να μεταφερθούν με ασφάλεια στις βόρειες πολιτείες ή και στον Καναδά που ήταν πιο ευπρόσδεκτοι. 

Η ιστορία που περιγράφεται έχει μέσα της αλήθεια, και αυτό ειναι που την κάνει πολύ δυνατή. Οι σκέψεις της ηρωίδας, με έκαναν να νευριάσω και να λυπηθώ για το ανθρώπινο είδος. Τα μαρτύρια δε των σκλάβων, η ταλαιπωρία και η συνεχής προσπάθεια για την ελευθερία είναι μαθήματα ζωής. 

Μέσα λοιπόν από αυτό το σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό μυθιστόρημα, ο Κόλσον Γουάιτχεντ κατάφερε να μπει στην καρδιά μου, και φυσικά να περάσει στη σύγχρονη λογοτεχνική ιστορία! 

*Το βιβλίο Υπόγειος Σιδηρόδρομος του Κόσλον Γουάιτχεντ κυκλοφορεί sτην Ελλάδα σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου