Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου - Gaston Leroux
Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!
Σήμερα θα σας γράψω για ένα από τα πλέον κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών, και από τα πιο γνωστά στο είδους του, που δεν είναι άλλο από Το Μυστήριο Του Κίτρινου Δωματίου από τον Gaston Leroux.
Gaston Leroux - Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου |
Ένα περίεργο έγκλημα συγκλονίζει το Παρίσι,οταν η δεσποινίδα Στάνγκερσον αφού βρίσκεται κλειδωμένη με σύρτη στο δωμάτιο της, και χωρίς κανέναν άλλον τρόπο διαφυγής, παλεύει μέσα στο σκοτάδι με κάποιον που προσπαθεί να της επιτεθεί. Όταν ο πατέρας της και ο βοηθός του ( καθώς είναι διάσημος επιστήμονας) ανοίγουν την πόρτα βλέπουν την κόρη του επιστήμονα πεσμένη στο πάτωμα, ενώ ο δράστης είναι άφαντος!
Την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Λαρσάν, ενώ ο νεαρός δημοιογράφος Ρουλεταμπίλ, ένας άνθρωπος οξυδερκής με δικό του τρόπο σκέψης θα προσπαθήσει - και στο τέλος θα καταφέρει - να λύσει την μυστηριώση αυτή υπόθεση!
Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου, δημοσιεύτηκε το 1907, και από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται στη λίστα των 100 καλύτερων αστυνομικών βιβλίων. Είναι ένα από τα λεγόμενα μυθιστορήματα ''κλειδωμένου δωματίου'', δηλαδή εγκλήματα τα οποία διαπράγονται κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες σε χώρους όπου ο δράστης είναι φαινομενικά αδύνατο να μπει ή και να βγει χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Μπορεί ο Gaston Leroux να είναι γνωστός για το Φάντασμα της όπερας, όμως και το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου είναι ένα από τα έργα που θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζουν. Έχει καταφέρει να μπλέξει ένα γαιτανάκι μυστικών που ξετυλίγονται σιγά σιγά, και ο ανανγώστης άθελα του μπαίνει στον ρόλο του ντετέκτιβ. Το βιβλίο γίνεται ακόμα πιο παραστατικό εξαιτίας των σχεδιαγραμμάτων που έχει, κάνοντας της αίσθηση του κίτρινου δωματίου ακόμα πιο παραστατική!
Φυσικά ο νεαρός δημοσιογράφος στο τέλος αναλύει βήμα βήμα τις κινήσεις του δράστη ξεμπροστιάζοντας τον με έναν πολύ δυνατό λόγο - που θυμίζει Ηρακλή Πουαρώ! Σίγουρα είναι ένα από τα κλασικά βιβλία για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, που αν και σε μερικά σημεία κουράζει εξαιτίας των πολλών επαναλήψεων, αξίζει να διαβαστεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου